FNV doet peiling over uurtarief onder omroep-zzp’ers
donderdag 8 juli 2021

FNV doet peiling over uurtarief onder omroep-zzp’ers

FNV Media & Cultuur wil weten of zzp’ers die aan programma’s voor publieke omroepen werken een eerlijk tarief ontvangen. Daarom start de vakbond een peiling onder deze groep zzp’ers.

Deelnemers aan de peiling kunnen meteen kijken of hun tarief tenminste voldoet aan de afspraken tussen publieke omroepen en vakbonden, de Fair Practice Code. Andrée Ruiters, bestuurder FNV Media & Cultuur: “Wij zijn daarnaast benieuwd hoe de tarieven zich nu ontwikkelen en of zzp’ers kunnen onderhandelen over hun tarief.”

Zomertour
FNV gaat deze zomer ook langs verschillende publieke omroephuizen om de peiling onder de aandacht te brengen. De peiling loopt tot 31 augustus 2021. Na de zomervakantie worden de uitslagen verwacht. De Fair Practice Code geldt voor iedereen die als zzp’er werkt voor de regionale en landelijke omroepen, maar ook voor de zzp’er die via producenten en broadcastbedrijven werkt aan programma’s van de publieke omroep. Het minimumtarief volgens de Fair Practice Code ligt tussen de 23 en 75 euro per uur. De hoogte is afhankelijk van het soort werkzaamheden dat wordt verricht en heeft een relatie met de cao-functies. Ruiters: “Een zzp’er heeft recht op tenminste 150% van het cao-loon voor vergelijkbaar werk.”

Reëel tarief
Ruiters: “Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat zzp’ers een hoger tarief ontvangen dan het cao-loon, maar lager dan het minimum kan nooit het geval zijn. Een zzp’er bepaalt zijn eigen tarief en onderhandelt met de opdrachtgever”. De FNV vindt dat een reëel tarief bepaald moet worden op grond van ervaring, expertise, beroepskosten, de aard van de opdracht, apparatuur en andere ondernemerskosten.

Bron: FNV Media & Cultuur/BM

Bericht delen