Dinsdag 16 januari 2018

'Filmlaboratorium Cineco failliet'

Op Twitter verschijnen berichten dat filmlaboratorium Cineco failliet is. Het bedrijf heeft maandag het faillissement aangevraagd en dinsdag doet de rechtbank uitspraak. Cineco was 90 jaar de plek waar de meeste Nederlandse filmproducties werden afgewerkt. Momenteel zijn alle bioscopen in Nederland overgestapt op digitale distributie.

Op Twitter is onder meer te lezen ‘@Frank_for_S8RL ik kom er net vandaan. Cineco is met ingang van vandaag failliet. De deur is dicht. Het is een drama! Ken veel medewerkers’. En ook ‘@plbrnd ja, ik kom er net vanaf, heb mijn werk afgehaald, het lab bestaat niet meer, doorstart? Wat een drama!’

In het verleden had Cineco niet alleen een vestiging in Amsterdam, maar ook in Hilversum bij Cinecentrum. Veel televisieproducties werden toen nog op 16 mm-film opgenomen en Cineco verzorgde het chemische proces van het ontwikkelen van de films en vervolgens het scannen naar video. Het bedrijf was de laatste jaren het enige laboratorium in Nederland dat 16- en 35 mm-films kon ontwikkelen. Ook het filmconserveringsbedrijf Haghefilm is slachtoffer van het faillissement.

Volgens Menno Revers, hoofd productie en planning van Cineco, is er geen doorstartscenario.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen