Dinsdag 16 januari 2018

'Eyeworks overschrijdt grenzen van privacy'

Patiëntenfederatie NPCF is boos en verontwaardigd dat het VU Medisch Centrum in Amsterdam toestemming heeft gegeven voor opnamen op de Spoedeisende Hulp voor het programma 24 Uur: Tussen Leven En Dood. Het is een format dat in opdracht van RTL Nederland in productie is genomen door Eyeworks.

“Het VUmc moet goede zorg bieden waarbij de privacy van de patiënt gewaarborgd is”, zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Ik vind het stuitend dat dit ziekenhuis kwetsbare patiënten heeft geconfronteerd met camera’s ten behoeve van een televisieprogramma.”

Tv-producent Eyeworks kon in het VU Medisch Centrum via 35 op afstand bedienbare camera’s meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten. Soms werd naderhand pas om toestemming gevraagd.

“Je mag patiënten nooit in zo’n positie brengen. Het argument van het VUmc dat mensen zelf kunnen beslissen raakt kant nog wal”, vindt Wind. “Is het niet om juridische redenen, dan wel om fatsoen. Het is onacceptabel dat je patiënten, die met een spoedbeleving naar het ziekenhuis komen, in zo’n positie brengt.”

In de opnameperiode zijn in totaal 215 bezoekers van de spoedeisende hulp gevraagd om hun medewerking te verlenen aan het programma. 150 bezoekers hebben toestemming verleend. Het programma gaat van start op woensdag 7 maart aanstaande om 21.30 uur bij RTL 4.

      Bron: NPCF/Broadcast Magazine

      Bericht delen