EU komt met nieuwe wedstrijd voor jonge filmmakers
zaterdag 1 september 2018

EU komt met nieuwe wedstrijd voor jonge filmmakers

De Europese Commissie organiseert een wedstrijd voor jonge filmmakers tussen de 18 en 35 jaar oud. De winnaars krijgen € 7.500 om hun eigen film te maken, onder begeleiding van bekroonde Europese regisseurs.

De Jonge Filmmakers Wedstrijd is één van de onderdelen van de #EUandME-campagne. Deelnemers worden uitgedaagd om binnen één van de campagnethema’s hun verhaal over Europa te vertellen. De vijf thema’s zijn: mobiliteit, duurzaamheid, vaardigheden & business, rechten en digitaal. Vijf professionele regisseurs maakten al eerder korte films over dezelfde thema’s.

Een jury van Europese regisseurs zal per campagnethema twee finalisten selecteren. De uiteindelijke winnaars worden online door het publiek gekozen. Ze krijgen ieder een beurs van € 7.500 om hun film te produceren, op te nemen en te monteren. De winnaars worden daarnaast uitgenodigd om in juni 2019 een speciale première van hun film bij te wonen.

Om mee te kunnen doen moeten de jonge filmmakers twee synopses van 500 woorden schrijven en twee pitchvideo’s van 60 seconden maken, waarin ze één keer in het Nederlands en één keer in het Engels hun filmidee uitleggen. Een voorwaarde voor deelname is dat de jonge filmmakers in de afgelopen vijf jaar al een korte film gemaakt hebben. Deelnemers kunnen tot 31 oktober 2018 meedoen aan de wedstrijd.

Veel jongeren weten niet zo goed wat de EU aan hun dagelijks leven bijdraagt. Om iets aan deze kenniskloof te doen, lanceerde de Europese Commissie afgelopen mei een nieuwe campagne, genaamd #EUandME.

In mei werden tijdens de lancering in alle lidstaten van de Europese Unie verschillende evenementen georganiseerd, waar de vijf korte films van de Europese regisseurs werden vertoond en jongeren hun verhaal over de EU konden vertellen. Met dit soort evenementen wil #EUandME bijdragen aan de start van een belangrijke dialoog met jongeren over de verdiensten en de toekomst van de EU. De campagne zal in totaal 18 maanden lopen.

Meer informatie over de #EUandME-campagne is hier te vinden.

Bron: Europese Commissie/BM

Bericht delen