Dinsdag 16 januari 2018

Ericsson bouwt OLON MediaHub

De afgelopen weken heeft de OLON (de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland) een Europese aanbesteding doorlopen voor de gunning voor de OLON MediaHub. Na beoordeling door het projectteam is de aanbieding van Ericsson als meest aantrekkelijke beoordeeld.

Volgens de Europese aanbestedingsregels zal nu formeel een periode van 20 dagen in acht worden genomen, voordat definitieve gunning zal plaatsvinden en de contracten kunnen worden ondertekend.

Dit betekent dat vanaf eind mei het OLON MediaHub platform door Ericsson gerealiseerd gaat worden. Vervolgens zullen dan in de zomer de eerste omroepen als test worden aangesloten, waarna het platform rond medio augustus volledig operationeel zal zijn.

Naast de proefaansluitingen vanaf juni kunnen omroepen dus vanaf medio augustus aangesloten worden op de OLON MediaHub. De komende weken zal vanuit OLON alvast contact worden opgenomen met alle omroepen die zich eerder al hadden gemeld middels de voorinschrijving voor de OLON MediaHub.

De OLON MediaHub omvat de benodigde transcoding en doorgifte naar alle aangesloten pakketaanbieders, waaronder in ieder geval alle pakketaanbieders met een must carry-status. Ook vindt transcoding van de signalen plaats naar verschillende internet streaming-formaten. Daarmee kan men straks als omroep via de ‘De Lokale Omroep app’ meteen overal toegankelijk zijn en de live stream vanuit de OLON MediaHub ook gebruiken voor de eigen site en apps.

Omroepen dienen zelf zorg te dragen voor een contributie oplossing naar de OLON MediaHub. De OLON betaalt in 2015 en 2016 de kosten van het gebruik van de OLON MediaHub voor streekomroepen, dat wil zeggen voor omroepen die reeds voldoen aan de criteria van het bieden van een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ conform het OLON/VNG-convenant, of die een formele intentieovereenkomst hebben om samen één streekomroep te gaan vormen op basis van een plan.

Bron: OLON/Broadcast Magazine

Bericht delen