Eric Wiebes in VPRO Zomergasten
dinsdag 21 augustus 2018

Eric Wiebes in VPRO Zomergasten

Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes is op zondag 26 augustus te gast in het 31e seizoen van VPRO Zomergasten.

In zijn ideale televisieavond fragmenten uit de Nederlandse dramaserie Oud Geld, het Britse programma Grand Designs en uit het programma Van Gewest tot Gewest dat in 1991 terugblikte op een aardbeving in 1986 in Drenthe die verband zou houden met de gaswinning in de provincie Groningen. Verder een reportage van BBC Newsnight over de opmerkelijke keuzes van beroepspoliticus Boris Johnson in aanloop naar het Brexit-referendum.

De keuzefilm van Eric Wiebes is De Noordelingen van Alex van Warmerdam. De film uit 1992, met acteurs Jack Wouterse, Annet Malherbe en Alex van Warmerdam zelf, schetst een beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in de jaren zestig door de ogen van de 12-jarige Thomas. De film kreeg een Gouden Kalf voor beste regie en beste acteur (Rudolf Lucieer als boswachter Anton).

Eric Wiebes (Delft, 1963) is minister van Economische Zaken en Klimaat in het derde kabinet-Rutte. Daarmee staat hij voor het uitvoeren van nieuwe lastige opgaven, zoals de energietransitie en de afbouw van de gaswinning in Groningen. In maart van dit jaar kondigde Wiebes aan dat de gaskraan uiterlijk in 2030 dichtgaat, maar daarmee lijkt het vertrouwen van de Groningers nog lang niet hersteld te zijn.

Uitzending: zondag 26 augustus, 20.15 uur, NPO 2.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen