EO-serie De Joodse Raad wint Zilveren Nipkowschijf
donderdag 13 juni 2024

EO-serie De Joodse Raad wint Zilveren Nipkowschijf

In het Ketelhuis in Amsterdam heeft de historische dramaserie De Joodse Raad van de EO donderdag de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Deze juryprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten van de Nederlandse dagbladen.

De serie is geregisseerd door Paula van der Oest en geproduceerd door Levitate film. Het is de eerste Zilveren Nipkowschijf voor de EO.

De vijf afleveringen van De Joodse Raad werden vanaf 10 maart door de EO uitgezonden op NPO 1 en zijn wekelijks door meer dan een miljoen kijkers bekeken. Twee maanden na de laatste aflevering zijn er inmiddels ook ruim twee miljoen streamstarts. Hoofdrollen worden gespeeld door Pierre Bokma, Malou Gorter, Monic Hendrickx en Jack Wouterse. Het scenario is geschreven door Roos Ouwehand en Paul-Jan Nelissen. De serie is onder andere gebaseerd op het boek dat journalist Hans Knoop schreef over De Joodse Raad.

Dankbaar
Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO is dankbaar voor de prestigieuze prijs. “Wow! Als EO zijn we enorm vereerd met de toekenning van de prestigieuze Nipkowschijf aan De Joodse Raad. Er is intensief aan de serie gewerkt met veel liefde en toewijding. Ik ben zo trots op wat er door producent Levitate, regisseur Paula van der Oest, scenarist Roos Ouwehand en alle andere betrokkenen is neergezet. De serie vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat urgent blijft. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mediajournalisten en tv-recensenten via deze prijs hun waardering hebben onderstreept.”

Het juryrapport
In het juryrapport bij de bekendmaking van de nominatie voor de Zilveren Nipkowschijf schreef de jury over de historische dramaserie: De Joodse Raad (EO) van regisseur Paula van der Oest is een monumentale dramaserie over de Shoah. Het subtiele script van Roos Ouwehand neemt de kijker stapsgewijs mee in de gecompliceerde keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma), wiens beleid van ‘vertragen en meebewegen met de bezetter om erger te voorkomen’ ook uit goede bedoelingen voortkwam. Het ambigue spel van Pierre Bokma gaat door merg en been. Tegenover hem staat zijn daadkrachtige dochter Virrie (kordaat gespeeld door Claire Bender), die even geloofwaardig tegenovergestelde keuzes maakt. Het zijn juist de gewone mensen en hun dagelijkse dilemma’s die centraal staan, niet de oorlogshandelingen. Een serie die discussie losmaakt over een ongemakkelijk hoofdstuk in de geschiedenis.

Verpletterende kijkervaring
Na de start van de serie in maart regende het positieve recensies en reacties. Volgens het Parool is De Joodse Raad ‘een oncomfortabele en verpletterende kijkervaring. De Volkskrant gaf vijf sterren en noemde de historische dramaserie ‘een mijlpaal in onze seriegeschiedenis.’ Recensent Angela de Jong van het AD schreef: ‘Het is het beste en indrukwekkendste dat afgelopen jaar op tv was, en misschien wel langer.’

Lesmateriaal
Veel kijkers en docenten vroegen om lesmateriaal bij de serie om deze zo ook op scholen te kunnen behandelen. Dat lesmateriaal werd door de EO samen met de NPO ontwikkeld en is nu op verschillende plekken te vinden en inzetbaar. Leerlingen leren over de historische Joodsche Raad zelf, maar worden ook gemotiveerd om zich in te leven en te verplaatsen in mensen van wie de levens bedreigd worden tijdens een oorlog. Welke keuzes heb je in zo’n onmogelijke situatie? Om de educatieve impact van de serie zo groot mogelijk te maken blijft aflevering 1 langer dan normaal gratis beschikbaar via NPO Start.

Jury Zilveren Nipkowschijf
De jury van de Zilveren Nipkowschijf bestaat sinds 1961 en is samengesteld uit televisiecritici en mediajournalisten. Dit jaar hebben zitting: Renate van der Bas (voorzitter) en Maaike Bos (beiden Trouw), Amber Wiznitzer en Wilfred Takken (NRC), Dennis Jansen en Angela de Jong (Algemeen Dagblad), Bernice Breure en Daphne van Rossum (De Telegraaf), Yasmina Aboutaleb en Arno Haijtema (De Volkskrant), Stefan Raatgever (Het Parool), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Ron Vergouwen (freelance mediajournalist bij o.a. NPO Radio 1).

Bron: EO/Stichting Nipkow/BM

Bericht delen