EO-dramaserie Het A-Woord gaat maandag van start
maandag 21 september 2020

EO-dramaserie Het A-Woord gaat maandag van start

In de nieuwe feelgood-dramaserie Het A-Woord heeft Lies Visschedijk een hoofdrol. Zij speelt de moeder van de zesjarige Sam. Gewoon een bijzonder kind, totdat het woord ‘autisme’ valt. Het A-Woord is een herkenbare serie over familiebanden, opvoeden en over de kracht van echte gesprekken.

Sam luistert het liefst naar muziek op zijn koptelefoon en zingt de meest ingewikkelde teksten moeiteloos mee. Volgens zijn ouders geen probleem, ieder kind heeft zijn eigenaardigheden, maar de rest van de familie ziet dat er meer aan de hand is. Sam zit veel in zijn eigen wereld, maakt weinig contact, heeft onverklaarbare driftbuien en gedraagt zich anders dan zijn leeftijdsgenootjes. Wanneer uiteindelijk de diagnose onomkeerbaar autisme blijkt, slaat dat in als een bom.

Aanvankelijk doet de familie er alles aan om het beruchte a-woord te vermijden. Maar ondanks hun goed bedoelde, ontroerende en soms hilarische pogingen het beste voor Sam te doen, moeten ze eraan geloven dat het leven niet altijd maakbaar is. Daarbij realiseren zij zich hoe waardevol het is om moeilijke én goede momenten met elkaar te delen. Juist als het gaat om opvoeden en gezin zijn echte gesprekken belangrijk.

Cast
Actrice Lies Visschedijk, die moeder Mariël speelt, vindt de serie een bijzonder project: “Dat je zo verschillend bent en dat je soms zo weinig van elkaar begrijpt, is ook een bron van inspiratie. Het leert je om ook op een andere manier naar het leven te kijken. Ik denk dat je een leuker en mooier persoon wordt als je omgaat met iemand waar je weinig van begrijpt maar die je wel wil snappen.”

Naast Lies Visschedijk (Soof, Gooische Vrouwen), Guy Clemens (De Zaak Menten, Doris) en Bart van den Berg bestaat de cast onder andere uit Peter Blok (Familie Kruys, Volgens Robert), Aiko Beemsterboer (Vechtmeisje), Marcel Harteveld (Danni Lowinski, SpangaS) en Yootha Wong-Loi-Sing (Oprah-serie Love is).

Totstandkoming
Het A-Woord is een Nederlandse adaptatie van de Israëlische serie Yellow Peppers. Bij de totstandkoming van de Nederlandse serie spraken de makers met ervaringsdeskundigen om zo de serie door te vertalen naar de specifieke Nederlandse situatie. Inmiddels brachten meerdere landen al succesvolle eigen versies.

Het A-Woord is in opdracht van de EO door Fiction Valley geproduceerd. De regie is in handen van Anna van der Heide (De Liefhebbers, Brammetje Baas) en Remy van Heugten (Gluckauf, de 12 van Oldenheim). De Nederlandse scenario’s zijn van Karin van der Meer (Als de Dijken Breken, Penoza) en Myranda Jongeling (Alleen op de Wereld). De serie is vanaf maandag 21 september te zien om 21.35 uur bij de EO op NPO 1.

Bron: EO/BM

Bericht delen