Dinsdag 16 januari 2018

Eerste vakprijs voor André van Duin

Met de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010 krijgt André van Duin voor het eerst in zijn lange carrière een vakprijs toebedeeld. “Ik stop ermee,” is de eerste reactie van de komiek op zijn onderscheiding, waarna een gulle lach volgt. “Nee hoor, ik ga straks weer het theater in en zie dit als een tussenstop.”

Geen afscheids- maar bij wijze van spreken een aanmoedigingsprijs, zo moet de Oeuvre Award ditmaal worden beschouwd, vindt ook algemeen juryvoorzitter Peter Römer. Volgens hem was “binnen dertig seconden” beslist dat André van Duin de prijs zou krijgen. “Er stonden circa zes namen op de lijst, maar iedereen ging meteen voor André.”

Van Duin, geboren als Adrianus Marinus Kyvon en al sinds 1964 actief, wordt onderscheiden voor zijn bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse televisie, ‘als groot, rijk geschakeerd, universeel talent’. Een geboren komiek die onder andere een lange rij memorabele typetjes heeft ontwikkeld, die inmiddels onderdeel zijn geworden van het Nederlands gedachtegoed, meldt het juryrapport. Römer: “Elke generatie koestert eigen herinneringen aan André van Duin, niemand heeft hem naar de kroon kunnen steken.”

Enigszins verontschuldigend meldt Van Duin dat ook volgend jaar nog herhalingen van zijn shows op tv worden vertoond. “Tja, de derde generatie kijkt nu en het werkt nog steeds; heb ik daar toch een educatieve taak…” De komiek neemt de Oeuvre Award op 24 januari in ontvangst.

Het is overigens pas de eerste vakprijs die Van Duin krijgt in zijn lange carrière. “Dat vind ik wel erg leuk. Het is ook een mooie prijs en dan krijg ik er ook nog een raam bij (de winnaars van de Oeuvre Awards worden vereeuwigd in de glazen Wall of Fame in het Beeld en Geluid-gebouw, red.). Ik had dit niet verwacht en ben er erg blij mee.”

Eerder werden de nominaties in de overige categorieën van de Beeld en Geluid Awards bekendgemaakt.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen