Duizenden flexwerkers vragen corona-uitkering aan op de eerste dag
dinsdag 23 juni 2020

Duizenden flexwerkers vragen corona-uitkering aan op de eerste dag

Zeker 4500 flexwerkers hebben maandag bij het UWV een corona-uitkering aangevraagd op de eerste dag dat de TOFA-uitkering bestaat. “De systemen hebben het allemaal goed gehouden”, zegt een woordvoerder van het UWV.

Afgelopen vrijdag was nog niet helemaal duidelijk of het systeem een grote aanloop zou aankunnen, maar maandag kwam uiteindelijk het bericht dat het UWV er klaar voor was. Om 9.00 uur opende het loket.

Het loket is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms hebben ze te kort gewerkt voor een WW-uitkering of wonen ze met andere mensen samen en hebben ze daardoor geen recht op een bijstandsuitkering.

Als flexwerkers aan de voorwaarden voor de TOFA-regeling voldoen, kunnen ze voor maart, april en mei 550 euro bruto per maand terugkrijgen. Hoeveel mensen in die doelgroep vallen is nog onduidelijk. Er is 200 miljoen euro geraamd voor de uitgaven aan deze regeling inclusief uitvoeringskosten, maar dat betreft een schatting.

Bron: NOS/BM

Bericht delen