Woensdag 17 januari 2018

Dudok Vijverconcert is ode aan de media

Het Dudok Vijverconcert in Hilversum op 14 juli is een verbeelding van mediageschiedenis en toekomst, die zich afspeelt tegen het decor van het Dudok Raadhuis. De ambitie is om van dit concert een jaarlijks terugkerend nationaal evenement te maken.

Tijdens deze muzikale ode aan de rijke omroepgeschiedenis van mediastad Hilversum wordt het publiek meegenomen in de tijd. “Legendarische mediamomenten worden geprojecteerd op het raadhuis, terwijl het Metropole Orkest vanuit de verschillende hoeken de bekende tv-tunes ten gehore brengt”, licht wethouder Wimar Jaeger het Dudok Vijverconcert toe.

Tegen het decor van de bijzondere architectuur van Dudok speelt zich de geschiedenis van de mediastad af. De toehoorders krijgen een zinnenprikkelende voorstelling te zien. “Het Metropole Orkest heeft een bijzonder mooie opstelling waarbij het hele raadhuis als podium wordt ingezet”, vertelt Peter Blom van IDTV, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het Dudok Vijverconcert.

Te zien zijn bijzondere televisiemomenten, zoals bijvoorbeeld de eerste stap op de maan, zaterdagavond nostalgie maar ook legendarische sportmomenten waarbij vele Nederlandse gezinnen aan de buis gekluisterd zaten. De presentatie van het programma is in handen van Paul de Leeuw die onlosmakelijk verbonden is met het heden en verleden van televisie.

Gedurende het Dudok Vijverconcert worden er opnames gemaakt door de NOS, die op zaterdag 16 juli op NPO1 worden uitgezonden. Directeur Jan de Jong van de NOS: “Het is een knap staaltje cultuur waarbij de mediageschiedenis, Hilversum en het Metropole Orkest een onlosmakelijke drie-eenheid vormen”. Volgens Frans Klein, directeur televisie bij de NPO, toont het Dudok Vijverconcert “een muzikaal samenspel waarbij de identiteit van Nederland, die is opgediept uit de schatkamers van Beeld en Geluid, tot leven komt.”

Het belooft een uniek concert te worden. Ook voor het Metropole Orkest, dat Hilversum als thuisbasis heeft. “Honderd Jaar Dudok, zeventig jaar Metropole Orkest en bijna honderd jaar mediastad, vraagt om een tot de verbeelding sprekend concert. Wij zijn als het Metropole Orkest bij veel bijzondere evenementen betrokken, maar deze spant de kroon”, zegt directeur Marc Altink van het Metropole Orkest.

Het Dudok Vijverconcert vindt plaats op donderdag 14 juli, aanvang voorprogramma 21.00 uur, start concert 22.00 uur. Het zal worden uitgezonden op NPO 1 op zaterdag 16 juli om 21.20 uur.

Bron: Gemeente Hilversum/Broadcast Magazine

Bericht delen