Article header image

Dokument Junior Ik ben een meisje opnieuw in de prijzen

De NCRV-jeugddocumentaire Ik ben een meisje van Susan Koenen is opnieuw in de prijzen gevallen. Op FilmFest in Los Angeles is de documentaire uitgeroepen tot ‘Best Short Documentary’. Begin deze maand won Ik ben een meisje de ‘Audience Award for Best Short Documentary’ op het Transcreen Filmfestival in Amsterdam en de ‘Panasonic Award for Best Short Documentary’ op het Worldwide Short Film Festival Toronto.

Uit het juryrapport: ‘Schitterende cinematografie en een wervelende montage begeleiden de reis van een jonge vrouw, die geboren is als jongen en er intens naar verlangt om volledig vrouw te zijn. Ik ben een meisje toont een inspirerende nieuwe generatie die, meer dan hun ouders durfden dromen, begrip hebben voor moeilijke kwesties rond gender en seksualiteit.’

De vijftien minuten durende documentaire gaat over de veertienjarige Joppe, een meisje dat een oogje heeft op Brian. Maar Brian weet niet dat Joppe eigenlijk een jongen is. Joppe en haar vriendinnen weten het zeker: ze is gewoon een meisje dat per ongeluk in een jongenslijf gevangen zit. Maar hoe vraag je dan verkering aan een jongen als Brian? Zou hij het snappen? En wat is het goede moment om het te vertellen?

Ik ben een meisje is geproduceerd door Hollandse Helden en uitgezonden in de reeks Dokument Junior.

Bron: NCRV/Broadcast Magazine

Bericht delen