Documentaireserie over wokeness niet te zien bij BNNVARA, wel bij Omroep MAX
maandag 5 juni 2023

Documentaireserie over wokeness niet te zien bij BNNVARA, wel bij Omroep MAX

Omroep MAX gaat de vierdelige documentaireserie De doe-het-zelf Dictatuur vanaf 8 juni aanbieden op NPO Start. De doe-het-zelf Dictatuur is het persoonlijke avontuur van programmamakers/journalisten Fidan Ekiz en Kees Schaap over de wereld van wokeness, uitsluiting en angst. Verschijnselen die veel impact hebben op de wereld van nu in het algemeen en de wereld van Fidan en Kees in het bijzonder.

De reeks, waaraan twee jaar is gewerkt, is oorspronkelijk gemaakt voor BNNVARA, maar die heeft zich teruggetrokken omdat die omroep gaandeweg zelf inhoudelijk onderdeel werd van de serie. De makers hebben Jan Slagter benaderd en in overleg met BNNVARA is besloten dat Omroep MAX de documentaireserie vertoont.

Jan Slagter, directeur Omroep MAX: “Het is inmiddels wel duidelijk dat ik geen fan ben van de huidige woke- en cancelcultuur. Ik heb me daar regelmatig tegen uitgesproken, we slaan er wat mij betreft in door. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten en het is belangrijk die te belichten. Fidan en Kees schuwen in deze serie hun persoonlijke visie en ervaring niet en stellen maatschappelijke vraagstukken aan de kaak die te vaak onbesproken blijven. Dus toen BNNVARA zich terugtrok en wij werden benaderd om op de rijdende trein van deze reeks te springen, hebben we dat gedaan. Nadrukkelijk in goed overleg met de directie van BNNVARA.”

Fidan en Kees kennen elkaar al jaren en zijn het vaak met elkaar oneens. Hun discussies zijn openhartig en ongezouten eerlijk. In hun onderlinge gesprekken in De doe-het-zelf Dictatuur nemen ze ook hun eigen rol en ervaringen onder de loep. Zo duiken ze samen diep in de maatschappelijke conflictgebieden van vandaag. Ze ontdekken aangrijpende verhalen en spreken met controversiële mensen. Maar zonder dat ze dat van tevoren beseften, worden ze gaandeweg zelf ook onderdeel van het verhaal. Dat leidt tot radicale keuzes en een zeer onverwachte ontknoping.

BNNVARA meldt het volgende over de documentaireserie. ‘De serie em>De doe-het-zelf Dictatuur is een coproductie van Episode One en BNNVARA en zou bij BNNVARA worden vertoond op NPO Start. Tijdens het maakproces heeft de regisseur van het programma, eigenaar van Episode One, een grappig bedoeld kerstpakket naar de eindverantwoordelijke bij BNNVARA gestuurd. In dit kerstpakket zat onder andere een doos chocozoenen met daarop een uitgeknipte blackface geplakt. Dat vond de ontvanger een onsmakelijke grap en dat heeft hij de regisseur in een gesprek laten weten.’

‘De maker heeft deze grap en zijn interpretatie van de reactie vervolgens onderdeel van de serie gemaakt. De wijze waarop hij dit in de serie had verwerkt was echter eenzijdig en wij vonden het niet juist om dit gesprek onder cancelling te scharen. We wilden het op deze manier daarom niet onder onze eigen vlag uitzenden. Door de oneigenlijke manier waarop wij, in onze ogen, onderdeel werden gemaakt van deze serie werd het ingewikkeld om dit programma te beoordelen en in coproductie af te maken. Op verzoek van de maker hebben wij daarop de ruimte geboden om de serie bij een andere omroep onder te brengen. We zijn blij dat dat is gelukt bij Omroep MAX.’

De vierdelige documentaireserie De doe-het-zelf Dictatuur is vanaf donderdag 8 juni in zijn geheel te zien op NPO Start. Wanneer de serie mogelijk wordt uitgezonden op televisie is op dit moment nog niet bekend.

Bron: Omroep MAX/BNNVARA/BM

Bericht delen