Woensdag 17 januari 2018

Documentaire Nachtzon Media wint prijs in Italië

De documentaire De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog, eind vorig jaar uitgezonden door de KRO, heeft in het Noord-Italiaanse Trente twee prijzen gekregen op het Religion Today Filmfestival: een International Jury Award en een SIGNIS Jury Award.

De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog werd geproduceerd door Nachtzon Media in nauwe samenwerking met de KRO en is geregisseerd door Anne Christine Girardot. 27 december 2015 werd de film uitgezonden bij de KRO.

De film gaat over de trappisten van Abdij Sion in Diepenveen, die vanwege het sluiten van hun klooster een nieuw bestaan hopen op te bouwen op Schiermonnikoog. Dit Waddeneiland is genoemd naar de cisterciënzer monniken die er in de middeleeuwen woonden.

Het Religion Today Film Festival is een Internationaal filmfestival dat de dialoog tussen verschillende religies en culturen wil bevorderen. De film werd geprezen om zijn originele vertelling: dappere monniken die in een tijd van ontkerkelijking alles achter zich laten om helemaal opnieuw te beginnen. Opvallend vond de jury ook dat de monniken zich zo durfden te laten zien en open waren over hun dromen en twijfels.

De film eindigt met een cliffhanger: zou het de vier monniken lukken een nieuw bestaan op te bouwen op het kleine Waddeneiland? Regisseur Anne Christine Girardot blijft de monniken volgen de komende jaren. En zij hoopt met deze erkenning financiering te vinden voor het vervolg.

Bron: KRO-NCRV/Broadcast Magazine

Bericht delen