Documentaire Louis van Gaal in twee delen te zien bij MAX
vrijdag 14 oktober 2022

Documentaire Louis van Gaal in twee delen te zien bij MAX

De documentaire Louis van filmmaker Geertjan Lassche wordt in twee delen uitgezonden bij MAX en bevat ook nieuwe scènes die in de bioscoopversie niet te zien waren.

Maar liefst drie jaar lang wordt Louis van Gaal gevolgd tijdens werk- en privémomenten. Het eerste deel van dit intieme portret van de bondscoach is te zien op donderdag 10 november om 21.30 uur bij MAX op NPO 1, het tweede deel een week later.

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven.

Aan bod komt zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. We zien de bondscoach onder meer kerst vieren met familie, thuis op de bank aan de wijn met Truus maar ook de eerste fysieke problemen bij de fysiotherapeut. En vervolgens een heftige vorm van prostaatkanker. Nog nooit kwam een camera zo dichtbij het persoonlijke leven van Louis van Gaal. De film kende een succesvolle bioscooprelease in april en behaalde al snel de status van Kristallen Film. Sinds juli is de film Louis met een lengte van ruim twee uur ook online te bekijken bij Pathé Thuis.

Geertjan Lassche: “Louis van Gaal was, is en blijft een mediafenomeen. Iedereen heeft een mening over hem. In de research merkte ik dat zo’n mening ook veel zegt over het referentiekader van degene die hem becommentarieert. Maar staan we nog wel open voor het bijstellen van een mening? Ik had het voorrecht om Louis meer dan drie jaar van dichtbij te ervaren en filmen. Ik leerde dat je vooral authentiek moet zijn, zonder vooropgezette ideeën, om dichtbij hem te komen. Uiteindelijk is de conclusie van mijn filmische observatie dat het niet gaat om de vraag of zijn imago wel klopt, maar wie hij nog meer is dan zijn welbekende imago.”

Over Geertjan Lassche
Filmmaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche (1976) won al vele prijzen en in 2020 kreeg hij de titel Journalist van het Jaar 2020, vanwege een door hem bedacht programma tijdens de uitbraak van Corona: Frontberichten. Ook maakt hij eerder films over sport-gerelateerde onderwerpen zoals Hemelbestormers (IDFA 2014), Niemand Kent Mij (over Thomas Dekker) en Zwart IJs.

De tweedelige serie Louis is een initiatief van Omroep MAX in coproductie met DOXY Films en is mede tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van het NPO-fonds, Netherlands Filmproduction Incentive en CoBO.

Bron: Omroep MAX/BM
Foto: DOXY Films/MAX

Bericht delen