Article header image

Distributeurs gaan illegaal tv-kijken bestrijden

De aanbieders van televisiepakketten gaan illegaal tv-kijken effectiever opsporen en bestrijden. Illegaal kijken is een vorm van fraude waarbij versleutelde uitzendingen zonder toestemming en tegen betaling worden aangeboden. Vaak omvat het illegale tv-aanbod zowel de algemene als premium kanalen. De televisieaanbieders werken aan een gezamenlijk plan van aanpak.

Technisch gesproken gaat het bij illegaal tv-aanbod om zogenaamde control word sharing en live streaming. De sleutels op smartcards worden illegaal tegen betaling aangeboden. Bij illegaal streaming aanbod wordt ontsleutelde content illegaal via het internet aangeboden. Beide vormen leiden tot economische en maatschappelijke schade en benadelen de mediasector, waaronder makers en rechthebbenden, producenten, omroepen en legale pakketaanbieders. Deze vormen van fraude zijn dan ook strafbaar.

Het plan van aanpak bestaat uit een verbeterde opsporing van illegaal tv-kijken behelzen, waarbij partijen onderling en met politie en justitie actief gegevens over illegale aanbieders gaan uitwisselen. Enkele illegale aanbieders die in december 2013 als eersten door de politie werden opgepakt, worden momenteel berecht. De uitspraken worden verwacht in het voorjaar. Partijen zien deze rechtszaken als een goede eerste stap van de nieuwe aanpak.

Het plan van aanpak is een gezamenlijk initiatief van NLkabel (de vereniging van kabelbedrijven) en van televisieaanbieders als CAIW, DELTA, M7 (CanalDigitaal en Online.nl) en Ziggo.

Bron: NLkabel/Broadcast Magazine

Bericht delen