woensdag 17 januari 2018

Disney koopt voor 52 miljard dollar grote delen van Fox

Disney en Fox zijn het eens over een miljardendeal die grote gevolgen gaat hebben voor de entertainmentwereld. Voor 52,4 miljard dollar in aandelen krijgt Disney het filmbedrijf, Amerikaanse sportzenders en betaalkanalen van 21st Century Fox in handen. Over de deal is maanden onderhandeld.

Entertainmentbedrijf Disney wil meer films en series in huis halen om een eigen videostreamingdienst te kunnen opzetten. Het bedrijf biedt nu films aan via Netflix en Amazon Prime, maar wil een eigen dienst. In 2019 moet die klaar zijn.

Dat Disney bezig is zijn strategie te veranderen, konden Nederlandse klanten van Netflix eerder al merken. Nieuwere films zoals Frozen en Inside Out zijn inmiddels uit het aanbod van Netflix verdwenen. Een samenwerking die in 2012 werd aangegaan is dit jaar opgezegd.

De deal maakt Disney een nog grotere speler in de mediawereld. Ook het Nederlands-Britse productiebedrijf Endemol Shine komt erdoor in handen van Disney, net als National Geographic, het Britse betaalkanaal Sky, het Indiase Star en Amerikaanse regionale sportzenders.

Bron: NOS/BM

Bericht delen