Dinsdag 16 januari 2018

Discussie over macht van het publiek

Het Mediafonds organiseert een discussiereeks over de toekomst van de Nederlandse media in De Balie in Amsterdam, onder de noemer ‘De Verkenners’. De tweede aflevering op 29 maart werpt licht op de groeiende macht van het publiek. Met de opkomst van nieuwe technologieën en platforms verschuift ook de relatie tussen media en gebruiker.

Zal het publiek uiteindelijk regeren?

Mediafilosoof Bas Könning is deze aflevering te gast als Verkenner. Het panel bestaat uit Jesse Burkunk, hoofd Nieuwe Media bij BNN, onderzoeker Tom Bakker en Marleen Stikker, directeur Waag Society.

Het publiek kan in toenemende mate informatie naar eigen behoefte personaliseren en finetunen. Zo kiest zij bij de Amstel Gold Race via NOS.nl zelf haar favoriete camerastandpunt, werkt mee aan het tot stand komen van speelfilms en via Twitter, Facebook en apps als Flipboard en Zite filtert het publiek de stroom aan informatie. Tegelijkertijd groeit de kennis van mediabedrijven over haar gebruikers; cookies registreren het surfgedrag en social media hebben de sleutel tot een wereld aan vrijwillig gegeven kennis. In welk licht moeten we deze technologische ontwikkelingen bekijken? En hoe kunnen we nieuwe platformen duiden en inzetten om de media van de toekomst vorm te geven? Regeert, als het om media gaat, uiteindelijk het publiek?

Te gast is ‘Verkenner’ Bas Könning, mediafilosoof, met in het panel Jesse Burkunk, hoofd Nieuwe Media BNN, onderzoeker Tom Bakker die onlangs promoveerde op burgerjournalistiek en Marleen Stikker, directeur Waag Society. Kunstenaar en filmmaker Floris Kaayk zal spreken over het project Human Birdwings, waarin hij claimde te kunnen vliegen. Als burger Jarno Smeets wist hij voor even het nieuws van Nederland tot Amerika (NBC en ABC News) te beheersen. Lennart Booij modereert de bijeenkomst.

De Verkenners #2: Het publiek regeert?
De Balie, vrijdag 29 maart, aanvang 17.00 uur. Toegang: € 8,50. Meer info en kaartverkoop: www.debalie.nl

Bron: Mediafonds

Bericht delen