Directeur BNNVARA wil uitzondering salarisregels om Van Nieuwkerk te behouden
Donderdag 02 mei 2019

Directeur BNNVARA wil uitzondering salarisregels om Van Nieuwkerk te behouden

BNNVARA vreest dat Matthijs van Nieuwkerk naar een commerciële zender vertrekt vanwege de salarisregels. Mediadirecteur Gert-Jan Hox pleit daarom in het AD voor een uitzondering op de salarisnormen voor nieuwe contracten van NPO-presentatoren.

Volgens Hox is het salaris van Van Nieuwkerk de afgelopen jaren al gedaald van ruim een half miljoen naar 363.000 euro. In 2020 loopt zijn contract af en de NPO-regels schrijven voor dat alle presentatoren bij een nieuw contract terug moeten naar het ministerssalaris van 194.000 euro.

De kans bestaat dat de presentator van De Wereld Draait Door dan vertrekt, zegt Hox. “Dat is een grote zorg. Aan dit soort mensen, ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo 2 à 3 keer meer verdienen.”

Hox wil daarom dat de salarisregels deels worden teruggedraaid, waardoor er enkele uitzonderingen mogelijk blijven. Volgens hem wordt de waarde van Van Nieuwkerk voor de NPO vaak onderschat. “Hij brengt enorme Ster-inkomsten binnen voor het ministerie van OCW en is van zeer grote waarde voor de hele culturele sector. Dat dit onvoldoende wordt gesignaleerd, zit me dwars.”

De NPO ziet geen enkele reden om het salarisbeleid weer overhoop te gooien en de beleidsmakers en politici in Den Haag zijn ronduit verbijsterd. “Ik denk er niet aan om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk”, laat minister Arie Slob onomwonden weten aan De Telegraaf.

Bron: AD/NOS/BM

Bericht delen