Article header image

Diederik Jekel wint Nationale IQ Test 2016

Diederik Jekel is de winnaar van de Nationale IQ Test 2016. Met een IQ score van 137 bleef hij Linda Hakeboom en Marianne Vos voor. Het slimste vak tijdens de live-uitzending bij RTL 4 werd gevormd door de juffen. Zij scoorden een gemiddeld IQ van 123.

Het was voor het eerst dat De Nationale IQ Test op RTL 4 te zien was. De presentatie was in handen van Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge. Diederik Jekel wist in het BN’ers-vak de meeste vragen goed te beantwoorden. Het gemiddelde IQ van de BN’ers was 121.

In 2012 behaalde Dolores Leeuwin, bekend van Het Klokhuis en Het Sinterklaasjournaal, de hoogste score bij de BN’ers met 159 IQ-punten, Judoka Mark Huizinga scoorde 142 in 2010 en Rob Oudkerk 137 in 2002. In 2007 ging de twijfelachtige eer van de laagste score naar Bonnie St. Claire. Zij scoorde ‘slechts’ een IQ van 52.

De eerste Nationale IQ Test werd gehouden in 2001 en uitgezonden door BNN. Het concept is op de Nederlandse televisie gebracht door Eyeworks (inmiddels Warner Bros International Television Production Nederland) en succesvol verkocht aan onder meer Nine Network (Australië), RTL Television (Duitsland), M6 (Frankrijk), RTÉ (Ierland), TV Asahi (Japan), TV One (Nieuw-Zeeland), BBC (Verenigd Koninkrijk) en FOX Broadcasting Company (Verenigde Staten).

Bron: RTL Nederland/Broadcast Magazine

Bericht delen