Dinsdag 16 januari 2018

Dekker haalt streep door Metropole Orkest

Het Metropole Orkest krijgt geen geld meer van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Dat blijkt uit een brief die hij vrijdag aan de Tweede Kamer schreef. Daarmee lijkt het doek definitief te zijn gevallen voor het gezelschap. Eerder was al bekend dat het orkest, dat valt onder het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), geen subsidie meer zou krijgen. Wel was er 9 miljoen euro beschikbaar om het orkest te laten verzelfstandigen. Dekker concludeert in zijn brief dat een zelfstandige positie voor het orkest “helaas niet haalbaar is”.

Het MCO maakte volgens de staatssecretaris eind november 2011 voor het eerst een plan om zelfstandig verder te gaan, als gevolg van de bezuinigingen. Dat plan was niet goed genoeg en moest worden aangepast. Ook een nieuwe versie van juli dit jaar werd afgekeurd. Daarvan waren de kosten volgens Dekker circa 15 miljoen.

Zijn voorgangster Marja van Bijsterveldt had zich al voorgenomen dit plan af te wijzen. Dekker heeft het besluit nu definitief gemaakt. Hij vindt de kosten te hoog en ziet geen zelfstandige toekomst weggelegd voor het orkest. Bovendien vreest hij dat andere instellingen minder geld krijgen als extra wordt uitgegeven aan het Metropole Orkest.

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen