dinsdag 16 januari 2018

Dekker blijft bij hervorming publieke omroep

Ondanks kritiek van de omroepen, blijft staatssecretaris Dekker bij zijn plannen om de publieke omroep te hervormen. Sommige omroepen vonden dat de politiek zich te veel met de inhoud van de programma’s bemoeit; Jan Slagter sprak zelfs van Berlusconi-achtige praktijken.

Dekker heeft zijn plannen ongewijzigd opgenomen in een nieuwe Mediawet, die hij heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Dat betekent dat er bij de Nederlandse Publieke Omroep minder plaats komt voor amusement. “De kerntaak van de NPO wordt beperkt tot educatie, informatie en cultuur.” Amusement als doel op zich wordt geschrapt, zegt Dekker. “Wel kan het ondersteunend zijn als middel om educatieve, informatieve en culturele programma’s voor een breed publiek aantrekkelijk te maken.” Volgens Dekker moeten de publieke omroep programma’s maken die anders niet zouden worden gemaakt, “dat is hun kracht”.

Dekker presenteerde zijn omroepplan in oktober vorig jaar. Hij maakte toen ook bekend dat het programmabudget voor de helft wordt opengesteld voor externe producenten, waardoor nieuwe tv- en radiomakers rechtstreeks toegang krijgen tot het publieke bestel. Daar werd binnen het medialandschap terughoudend op gereageerd. Veel partijen buiten het omroepbestel zagen niet zo snel een rol voor zichzelf weggelegd als programmamaker.

Het indienen van de wetswijziging is de laatste stap in de hervorming van het publieke mediabestel. Eerder bracht het kabinet al het aantal omroepverenigingen terug naar acht en werd er bezuinigd op de publieke omroep.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen