Deelnemer Miljoenenjacht mag spel niet afmaken
Woensdag 17 januari 2018

Deelnemer Miljoenenjacht mag spel niet afmaken

Producent Endemol heeft juist gehandeld in de Miljoenenjacht-kwestie. Kandidaat Arrold van den Hurk haalde vandaag bakzeil bij de rechtbank in Amsterdam. Vier jaar na zijn blunder in de Miljoenenjacht heeft de rechter bepaald dat Endemol terecht heeft besloten dat hij niet mocht doorspelen. Van den Hurk drukte op de knop om het spel te stoppen, maar wilde eigenlijk verder.

Later bleek dat in zijn koffertje een prijs van vijf miljoen euro zat. “Nou, dan doen we toch net alsof je het niet gedaan hebt”, zei Linda toen hij op de rode knop drukte. Maar daar kan Arrold zich volgens de rechter niet op beroepen. In die opmerking van de presentatrice kan ‘geen aanbod en aanvaarding worden gezien om door te spelen, nog los van de vraag of zij daartoe de bevoegdheid had’, aldus de rechter.

“Zelfs al zou betekenis kunnen worden gehecht aan haar – overigens onbestreden in de hoedanigheid van presentatrice gedane – opmerking ‘dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt?’, geldt dat die onmiddellijk wordt gevolgd door eisers opmerking ‘kan dat?’, waarna de presentatrice zegt dat ze dat niet weet en het zal vragen. In redelijkheid kan dit samenstel van opmerkingen niet anders worden gezien dan als het onderzoeken van een mogelijkheid die er uiteindelijk op basis van een namens Endemol genomen beslissing niet bleek te zijn”, aldus de rechter.

En ook de beslissing van Endemol is terecht, vindt de rechter, ondanks dat niet in de reglementen stond dat het drukken op de rode knop betekent dat de kandidaat wil stoppen met het spel. “Een regel hoeft immers niet geschreven te zijn om gelding te hebben. Endemol heeft er terecht en uiteindelijk onbetwist op gewezen dat de functie van de rode knop, meer in het bijzonder het gevolg van het daarop drukken, sedert 2008 op onmiskenbare wijze voor deelnemers en kijkers voortvloeit uit het programmaformat.”

Van den Hurk is veroordeeld tot de proceskosten van 1.523 euro. Zijn prijzengeld bedroeg destijds 125.000 euro.

Bron: rechtspraak.nl/BM

Bericht delen