De Truffels: de laatste wens van Aart Staartjes
woensdag 11 maart 2020

De Truffels: de laatste wens van Aart Staartjes

Drie dagen voor zijn overlijden werkte Aart Staartjes nog mee aan een nieuwe poppenserie. Met De Truffels moet zijn laatste wens uitkomen. Het televisie-icoon (81) overleed twee maanden geleden op 12 januari, onverwacht na een auto-ongeluk.

Het is een plek in de ruimte. Daar, ergens tussen de planeten Jupiter, Mars en Pluto, runnen geëvolueerde groenten en fruitjes een truffelhotel. Daar zit ook een bekende aan de bar. In rood kostuum. Met karakteristieke bril. De haren vertrouwd achterover gekamd, hier en daar krullend in de nek. Mopperend. Het is Aart Staartjes.

De acteur is in de rol van Opa Aart gekropen. De beelden van de pilot die drie dagen voor het overlijden van Aart Staartjes zijn opgenomen, voelen een beetje unheimisch aan. “Mijn vader was hier ontzettend in zijn element. Spelen, acteren, dat vond hij het leukste”, zegt zoon Paul die zelf is betrokken bij het nieuwe project.

harmlust5642
Producent Harm Lust

De Truffels, zoals de poppenserie moet gaan heten, is ontsproten aan het brein van producent Harm Lust van Harm Lust Film bv in Haarlem. “Toen Sesamstraat ophield, dacht ik: wat nu? Er ligt al een Engelse versie ergens bij een producent in Los Angeles, maar mijn handen jeukten om er voor Nederland en België een soortgelijk programma van te maken”, stelt Lust, die enkele ex-poppenspelers van Sesamstraat bij elkaar riep om te brainstormen. Bert Plagman (Tommie), diens vrouw Bianca (Jolene) en ook Aart Staartjes zagen het poppenavontuur in de ruimte meteen zitten, een combi tussen Sesamstraat en The Muppet Show. “Het is een familieshow in de ruimte waar allerlei avonturen worden beleefd. Van groenten en fruitjes zijn poppen gemaakt: een knoflook, peer, appel, komkommers en een paddenstoel met ogen en een mond. Ze ontvangen een Nederlandse artiest die met een spacebus naar het hotel is gebracht en daar gaat zingen.”

Aart Staartjes zou als Opa Aart een vaste rol krijgen in de serie. “Hij was wel in voor dit soort gekke projecten”, weet Paul Staartjes, die verantwoordelijk is voor de techniek. Zijn vader heeft de pilot echter nooit kunnen zien. De montage was nog niet voltooid. “Hij vond het programma wel heel grappig en hoopte dat het van de grond zou komen. Het is natuurlijk nog geen afgerond geheel, maar we waren een eind op weg. Het heeft zeker potentie, mits er goede schrijvers en eindredacteuren komen.”

Inmiddels zijn de eerste oriënterende gesprekken met zenders achter de rug. Maar het is nog niet duidelijk wanneer de serie te zien is.

Bron: AD/BM

Bericht delen