De Slag om de Schelde vanaf 5 juni in de bioscoop
zaterdag 29 mei 2021

De Slag om de Schelde vanaf 5 juni in de bioscoop

De oorlogsfilm De Slag om de Schelde verschijnt op 5 juni in de bioscoop. De film, met hoofdrollen voor Gijs Blom, Susan Radder en de Engelse acteurs Jamie Flatters en Tom Felton, zou in eerste instantie in december uitkomen maar de release moest door de lockdown en het sluiten van de bioscopen noodgedwongen opschuiven.

De Slag om de Schelde is met een budget van € 14 miljoen de allergrootste Nederlandse film van de afgelopen 10 jaar. Regisseur is Matthijs van Heijningen, het scenario is van Paula van der Oest. Initiatiefnemer van de film is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. De Slag om de Schelde is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid.

Centraal in de film staat de de strijd die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

De Slag om de Schelde is geproduceerd door Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita. De Belgische co-producent is Caviar. De film is in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door NPO, CoBo, Nederlands Filmfonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-Shelter.

Bron: September Film/BM

Bericht delen