Dinsdag 16 januari 2018

De Keith Richards van Nieuwsuur

Al veertig jaar staat Jan van Loenen met zijn ‘poten in de klei’. En hij wil niets anders. De Nieuwsuur-verslaggever praat in Broadcast Magazine 349 over uitgeblust raken, conflicten bij de VARA, haat tegen de TROS en de aanstormende jeugd die staat te dringen om zijn werk over te nemen.

Jan van Loenen is na veertig jaar nog in full swing als verslaggever. Inmiddels zo grijs als Aad van den Heuvel, weerhoudt nog niets hem ervan om met zijn poten in het bluswater te staan. “Een goeie fik zoals bij Chemie-Pack in Moerdijk? Hup ernaartoe,” roept de reporter van Nieuwsuur die in 1975 als jongmaatje bij VARA’s Achter het Nieuws begon bij de televisie. Eigenlijk zou hij het dus “wel gezien” moeten hebben, zoals veel vroegere collega’s van de nieuws- en actualiteitenrubrieken. Zij raakten afgestompt of uitgeblust, soms zelfs opgebrand, en gingen iets anders doen.

Van Loenen (59) niet. “Ik kijk daar zelf ook best raar tegenaan,” bekent hij. “Ik kan niets anders, denk ik. Dit is wat ik leuk vind: met de microfoon op pad gaan en op de redactie zijn. De sfeer bij Nieuwsuur is uitermate goed. Er wordt veel gelachen.” Van Loenen spiegelt zich enigszins aan Rolling Stones-gitarist Keith Richards: bijna 72 en ook niet van plan te stoppen. “Ik wil niet de laatste in de rij zijn, maar de eerste. Hoe onterecht misschien ook, want we zenden als laatste uit.”

Het complete interview met Jan van Loenen is te lezen in het novembernummer van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van de speciale aanbieding.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen