Dinsdag 16 januari 2018

De Jong wint De Spaak

De Spaak, de VARAgids-prijs voor beste sportdocumentaire van het jaar, gaat naar Wilfried de Jong. Zijn Holland Sport Special over de wielerklassieker Parijs-Roubaix is door een vakjury verkozen boven negen andere kanshebbers. “Ik had altijd het gevoel gehad dat het een mooi idee was om een programma te maken naar aanleiding van een wielerparcours,” reageert De Jong in de VARAgids. “Het parcours is één lange rechte lijn vol verhalen.”

NRC-televisierecensent Hans Beerekamp over de winnende documentaire: “De kracht zit hem in het fysieke gevoel van die kasseien dat wordt overgedragen.” De juryleden roemen ook het camerawerk van Rob Hodselmans. “Ik beschouw hem al een tijdje als een van de beste van Nederland,” aldus tv-maker/historicus Ad van Liempt. “Dat bewijst hij geregeld, maar hier is hij op z’n best. De beelden zijn van ongebruikelijke schoonheid.” In het interview in de VARAgids gaat De Jong in op Hodselmans’ werk voor deze documentaire.

De jury van De Spaak bestond naast Beerekamp en Van Liempt uit: Fred Buddenberg (Trouw), Cécile Koekkoek (VARAgids), Maarten Nooter (NOS sport), Toine van Peperstraten (NOS sport), Johan Reijnen (VARAgids), Dirk Jan Roeleven (o.a. Andere Tijden Sport), Joep Schreuder (NOS sport), Henry Schut (NOS sport), Jeroen Stomphorst (NOS sport), Edwin Struis (NUsport), Roy van Vilsteren (VARAgids), Willem Vissers (de Volkskrant), Bert Wagendorp (de Volkskrant) en Thijs Zonneveld (NRC Handelsblad / Nusport). Allen kozen ze één documentaire uit de longlist, en dat leverde de winnaar op.

Bron: VARA

Bericht delen