dinsdag 16 januari 2018

Daders dood Storimans nog niet gestraft

RTL-cameraman Stan Storimans en twaalf Georgische burgers, kwamen zes jaar geleden in Georgië om het leven door een clusterbom. Nog altijd zijn de verantwoordelijken niet gestraft.

Op 12 augustus 2008 ontplofte op het centrale plein in het Georgische Gori een clusterbom, tijdens de vijfdaagse oorlog tussen Rusland en Georgië. Correspondent Jeroen Akkermans deed samen met cameraman Storimans verslag van dit conflict. Onderzoeken hebben uitgewezen dat Rusland de raket, een SS-26, met de clusterbom afvuurde op Gori. Alleen de Russische strijdkrachten beschikken over deze raketten en de installaties om ze af te vuren.

Volgens de Russen is er echter geen bewijs voor hun betrokkenheid. In 2009 kondigde de toenmalige president Medvedev daarom een tegenonderzoek aan, maar vorig jaar liet president Poetin weten dat wat hem betreft het boek gesloten is. Jeroen Akkermans laat het er niet bij zitten. Hij heeft samen met Marjolein Storimans en haar gezin, de Georgische nabestaanden en de Israëlische journalist Zadok Yechezkeli een zaak aangespannen tegen Rusland bij het Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

Bron: RTL Nieuws/Broadcast Magazine

Bericht delen