Article header image

D66 waarschuwt voor scheefgroei omroepbestel

D66 waarschuwt voor een onevenwichtig omroepbestel. Als de publieke omroepen na de fusies zendtijd en budget krijgen voor het aantal leden, dan wordt de EO in verhouding te groot en wordt BNN benadeeld, stelt D66-parlementariër Boris van der Ham aan de vooravond van het mediadebat maandag in de Tweede Kamer.

Van der Ham gaat volgens De Telegraaf pleiten voor een goedkoper jeugdlidmaatschap, omdat jongeren minder bereid zijn om te betalen voor radio en televisie. Dit maakt het bestel volgens hem diverser en meer representatief.

“De EO is een goede en grote omroep, maar vertegenwoordigt in werkelijkheid maar een klein deel van de Nederlandse bevolking. Zorg nu voor een minder verzuild systeem waarbij mensen minder in hokjes worden geduwd,” stelt Van der Ham voor.

Het D66-Kamerlid wil het bestel opener maken door groepen met een goed programma-idee een plek in de programmering te gunnen. “Nu moest GeenStijl eerst een hele vereniging oprichten voor het maken van een programma als PowNews. Dat moet gemakkelijker kunnen.”

Van der Ham gaat een motie indienen voor het behoud van Nederlands drama. “Het is een rare redenering dat we na de bezuinigingen de kwaliteit op televisie hoog moeten houden door meer buitenlandse programma’s aan te kopen.”

Bron: De Telegraaf

Bericht delen