Dinsdag 16 januari 2018

Coproductie AVRO wint Emmy

De Roemeense documentaire The World According To Ion B., geregisseerd door Alexander Nanau, heeft maandagnacht een Emmy Award gewonnen in de categorie ‘Arts Programming’. De AVRO is coproducent van het programma en zendt het uit in de serie AVRO Close Up. De documentaire vertelt het verhaal van de Roemeense zwerver Ion Barladeanu, die jarenlang kunstzinnige-, politieke- en cultuurkritische collages van afvalmateriaal maakte.

Enkele jaren geleden werd hij ontdekt door een galeriehouder in Boedapest en inmiddels worden er in het internationale kunstcircuit voor het werk van Ion B. hoge prijzen betaald. Zijn collages zijn een afschildering van het leven in het communistische Roemenië en werden in 2009 in Londen tentoongesteld naast het werk van Andy Warhol en Marcel Duchamp.

Simone van den Ende, hoofd Kunst & Cultuur bij de AVRO, en Marijke Huijbregts, eindredacteur AVRO Close Up, waren bij de uitreiking aanwezig. Van den Ende: “We zijn trots dat we met deze bijzondere productie een Emmy Award hebben gewonnen. Naast de AICA oorkonde is dit de tweede belangrijke prijs dit jaar voor de AVRO. Als omroep van Kunst & Cultuur zijn wij daar blij mee.”

De documentaire is nu te zien op het IDFA documentaire festival in Amsterdam.

Bron: Televizier

Bericht delen