Consumentenbond sleept Philips voor rechter om beeldbuiskartel
Donderdag 01 augustus 2019

Consumentenbond sleept Philips voor rechter om beeldbuiskartel

De Consumentenbond is een bodemprocedure gestart tegen Philips vanwege de verboden prijsafspraken die het concern jarenlang maakte. De procedure is een volgende stap op weg naar compensatie nadat een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen op niets uitliepen.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10 procent teveel betaalden voor hun televisies en computermonitoren. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter.”

De Consumentenbond vraagt de rechter vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die door het kartel is veroorzaakt. Direct schadevergoeding eisen voor alle gedupeerden in één keer kan in dit geval niet. Er is weliswaar onlangs een wet aangenomen die dit wel mogelijk maakt, maar die is niet van toepassing op zaken die zich voor het indienen van de betreffende wet hebben voorgedaan.

De Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie hebben vastgesteld dat diverse producenten van beeldbuizen tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Grote merken zoals Samsung, Philips, LG, Panasonic, Toshiba en Technicolor waren bij het kartel betrokken.

Bron: Consumentenbond/BM

Bericht delen