Commissariaat trekt licentie SMON in

Nederlandse moslims moeten het de komende tijd stellen zonder ‘eigen’ omroep. Nog voor de eerste uitzending van OUMA trekt het Commissariaat voor de Media de licentie in. Het Commissariaat meldde donderdag dat de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON) binnenkort haar zendtijd zal kwijtraken. Aanleiding is de breuk tussen de twee partijen die de nieuwe omroep vormden: SMON en het gelijknamige OUMA, dat voortkomt uit de organisatie Academica Islamica.

Die organisatie van jonge Nederlandse moslims, opgericht door Mohammed Cheppih, was verbonden aan de omroep om vooral moslims van de tweede en derde generatie aan te spreken. Vanwege onenigheid, onder meer over de benoeming van sleutelfiguren, stapte Academia Islamica eruit. Een van de problemen was de benoeming van interim-directeur Maurice Koopman, die 85.000 euro per jaar zou verdienen voor een werkweek van anderhalve dag.

Nu Cheppih’s club niet meer met de omroep samenwerkt, onderscheidt deze zich volgens de omroepautoriteit te weinig van andere aspirant-moslimomroepen. OUMA (Omroep Universele Moslim Associatie) zou vanaf 1 september gaan uitzenden op radio en televisie. De nieuwe omroep was vorig jaar in het gat gesprongen dat was achtergelaten door de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO), die zichzelf ophieven na aanhoudende bestuurlijke problemen.

Bron: Commissariaat voor de Media/Broadcast Magazine

Bericht delen