Coen Verbraak wint Sonja Barend Award 2020
vrijdag 23 oktober 2020

Coen Verbraak wint Sonja Barend Award 2020

Journalist en programmamaker Coen Verbraak heeft de Sonja Barend Award 2020 gewonnen. Hij kreeg de prijs uit handen van Sonja Barend zelf in de talkshow De Vooravond.

De Sonja Barend Award, een initiatief van de VARAgids, is de jaarlijkse vakprijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen. Coen Verbraak won de prijs voor zijn interview met oud-Dutchbatter Liesbeth Beukeboom in de driedelige BNNVARA-documentaireserie Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat (juli 2020). De Award werd voor de twaalfde keer uitgereikt.

Coen Verbraak werd door een vakjury van veertig mediarecensenten, mediajournalisten en interviewers verkozen uit een longlist van tien interviews. Uit het juryrapport: ‘Misschien wel zijn magnum opus. Een prestatie van wereldformaat. (…) Deze reeks overstijgt de Sonja Barend Award: het betekent eerherstel voor de jongens en meiden van Dutchbat.’

In juli 2020 was het precies 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Het Nederlandse bataljon Dutchbat ondersteunde een VN-missie om de strijdende partijen uit elkaar te houden, maar kon niet verhinderen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord.

In het documentaire-drieluik Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat blikte Coen Verbraak met negen betrokken Dutchbatters terug op de dramatische gebeurtenissen van toen, en op de impact ervan op hun verdere leven. De serie is nog te zien op NPO Start.

Ook in 2013 won Coen Verbraak de Sonja Barend Award, toen voor zijn interview met voormalig ABN AMRO-topman Rijkman Groenink in de NTR-reeks Kijken in de ziel.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen