Dinsdag 16 januari 2018

Canon van de Nederlandse tv

De NPO roept kijkers op te stemmen op de ‘canon van de Nederlandse televisie’. Elke twee weken een andere categorie, variërend van talkshows tot amusement.

De hele canon wordt op 2 oktober gepresenteerd, de dag dat de tv precies zestig jaar bestaat. “Een leuke manier om het publiek aan te sporen om het eigen tv-geheugen op te halen”, zegt Sonja de Leeuw professor in Film- en TV-studies in Utrecht.

In de aanloop naar wat ongetwijfeld een grote viering gaat worden van de zestigste verjaardag van de Nederlandse televisie, is de NPO op 2 februari begonnen met een open stemming over de mooiste televisieprogramma’s. De NPO heeft zelf een voorselectie gemaakt. Er zijn in totaal twaalf categorieën waarbij telkens twaalf programmatitels worden genomineerd. In de  categorie talkshows kan de kijker kiezen voor Voor de Vuist Weg, De Wereld Draait Door, RUR, alsmede het destijds door de commerciëlen uitgezonden Barend en Van Dorp. Het is ook mogelijk een ‘eigen’ programmatitel toe te voegen.

Professor De Leeuw is gecharmeerd van het initiatief, maar spreekt zelf over een ‘populariteitspoll’. “Ik heb zelf ooit ‘ns in de commissie gezeten die de canon van de Nederlandse films samenstelde. Dan denk je toch meer aan een collectie van bepaalde werken die waardevol en bepalend zijn geweest. Werken die het verschil hebben gemaakt. Dat kunnen televisieprogramma’s ook, maar het lijkt niet dat dat het criterium is geweest voor de selectie van de programma’s die meedoen in deze canon.”

Bron: Spreek’buis

Bericht delen