Dinsdag 16 januari 2018

Cameraman in cel na filmen politieagent

Een freelance cameraman is zondagochtend opgepakt in Apeldoorn omdat hij een politieagent heeft gefilmd. De journalist is na ongeveer twee uur in de cel weer vrijgelaten.

Het gaat om Niels Damstra, die voor de NOS, RTL, SBS en Omroep Gelderland werkt. Iets na 4.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag was hij getuige van een auto-ongeluk aan de Laan van de Mensenrechten. Een verlaten auto lag op de zijkant in een greppel.

Een van de agenten die bij het ongeluk aanwezig was, stelde het niet op prijs dat Damstra filmde. Hij vroeg de cameraman de beelden te wissen. Dit weigerde Damstra, waarop de agent hem om legitimatie vroeg. Damstra antwoordde dat nieuwsgaring geen aanleiding is voor legitimatie, waarop hij werd ingerekend.

Volgens de journalist is hem in de cel door de hulpofficier van justitie verteld dat hij alles zou willen doen om hem zijn politieperskaart af te pakken. Camera en beeldmateriaal zijn in beslag genomen. Dat is een groot probleem voor de cameraman.

Bron: Elsevier/Nu.nl

Update maandag 20 februari: de politie heeft de camera teruggegeven aan Damstra. De NVJ staat hem bij in de verdere procedure.

Lees eigen verslag Niels Damstra

Bericht delen