Cameraman en verslaggever Omroep West bedreigd in Duindorp
Zaterdag 30 november 2019

Cameraman en verslaggever Omroep West bedreigd in Duindorp

Journalisten van Omroep West zijn vrijdag belemmerd hun werk te doen in Duindorp. Ze werden uitgescholden, bedreigd en ook bekogeld met eieren. Vlak voor een live-bijdrage vanaf het Tesselseplein in de Haagse wijk Duindorp gooiden jongeren met eieren naar de verslaggever en cameraman.

Ook werden ze uitgescholden en hebben ze zich bedreigd gevoeld. De journalisten waren daar juist om de visie van mensen in Duindorp te laten horen over het afzien van het bouwen van een vuurstapel, voorafgaand aan de jaarwisseling.

Verschillende bewoners in de wijk zeiden eerder vrijdag al dat ze bang zijn dat het de komende tijd onrustig kan gaan worden. De verslaggever en cameraman moesten, na het bekogelen met eieren en door de dreiging, voor hun eigen veiligheid vertrekken om op een andere plek alsnog verslag te kunnen doen.

De organisatie in Duindorp besloot vrijdag dat er geen groot vreugdevuur komt, nadat donderdag in de gemeenteraad bleek dat onder meer de vergunningaanvragen nog niet op orde zijn en er geen aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten.

Omroep West heeft de gebeurtenissen gemeld bij de politie en doet aangifte. Het is niet de eerste keer dat journalisten van Omroep West worden belemmerd in hun werkzaamheden in Duindorp. Twee jaar geleden nog konden zij alleen onder politiebegeleiding de wijk in.

Volgens Thomas Bruning van de NVJ is dit “een nieuw voorbeeld in een lange rij waaruit blijkt dat journalisten meer en meer als doelwit in plaats van neutrale verslaggever worden gezien. Het is belangrijk dat we duidelijk blijven maken dat journalisten hun werk doen in het belang van het publiek en dat ze daartoe in staat moeten worden gesteld”, aldus Bruning. “Daarom is het van belang dat aangifte wordt gedaan en dat dit soort bedreiging en intimidatie aangepakt wordt.”

Bron: Omroep West/BM

Bericht delen