Bregtje van der Haak nieuwe direc­teur Eye Filmmuseum
maandag 26 december 2022

Bregtje van der Haak nieuwe direc­teur Eye Filmmuseum

Journalist en documentairemaker Bregtje van der Haak – lang verbonden aan de VPRO als programmamaker, eindredacteur van Tegenlicht en hoofdredacteur – volgt per 1 april 2023 zittend directeur Sandra den Hamer op bij het Eye Filmmuseum.

Van der Haak is benoemd door de Raad van Toezicht van Eye. De nieuwe directeur verheugt zich leiding te gaan geven aan een eigentijds museum voor filmkunst met een collectie van wereldklasse, die de unieke mogelijkheid biedt om verleden, heden en toekomst te verbinden, de wereld in transitie aan de hand van beelden te bevragen, en in gesprek te gaan over de rol van film in de digitale beeldcultuur.

Sandra den Hamer laat een museum achter dat sinds ‘de sprong over het IJ’ in 2012 een grootschalige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Eye Filmmuseum is in de afgelopen vijftien jaar getransformeerd tot een bruisend centrum voor filmcultuur en een museum met internationale allure.

Bregtje van der Haak (1966) zal voortbouwen op de ‘caleidoscopische opdracht’ die het museum zichzelf heeft gesteld: een ontmoetingsplaats te zijn waar film in al zijn facetten wordt getoond en van context wordt voorzien, van de vroegste begindagen tot de actueelste ontwikkelingen, van minutieus gerestaureerde klassiekers tot de nieuwste digitale experimenten en tentoonstellingen van internationale hedendaagse kunstenaars en filmmakers.

Loopbaan
Van der Haak studeerde dans in Parijs, rechten en politicologie in Amsterdam, en politieke theorie en journalistiek in New York. Zij was lid van de Raad van Toezicht van IDFA en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Als hoofdredacteur VPRO Televisie (2006/2007 met Frank Wiering) initieerde zij onder andere Metropolis TV, Eeuw van de Stad en het 3D-archief over verstedelijking. Van der Haak was visiting professor aan de City University of Hong Kong en aan USC in Los Angeles. Zij was tot 2022 als regisseur en eindredacteur verbonden aan VPRO Tegenlicht, waar zij onlangs het innovatieve project Archief van de Toekomst presenteerde.

Bregtje van der Haak: “Eye is onder leiding van Sandra den Hamer een fantastisch publiek instituut geworden, een essentiële ontmoetingsplaats voor iedereen die denkt en droomt in beelden. Ik ben zeer enthousiast over de kans om haar werk verder te zetten en samen te werken met een team van excellente professionals, die de filmcultuur met passie en toewijding uitdragen op alle niveaus.”

Bron: Eye Filmmuseum/BM

Bericht delen