Woensdag 17 januari 2018

Braziliaanse kinderen krijgen eigen journaal

In São Paulo wordt vandaag het kindernieuwsprogramma Reporter Rá Teen Bum gelanceerd. Het programma is opgezet door de Nederlandse organisatie Free Press Unlimited en de Braziliaanse publieke omroep TV Cultura.

 

Het programma, dat in heel Brazilië op prime time is te zien, is het eerste onafhankelijke nieuwsprogramma voor kinderen van 12-16 jaar in het land. Hiermee hebben in één klap 55 miljoen kinderen toegang tot nieuws, opinies en verhalen over onderwerpen die voor hen relevant zijn. Veertig procent van de bevolking in Brazilië is onder de 24 jaar. Vanaf 16-18 jaar mogen jongeren stemmen in Brazilië, vanaf 18 jaar is stemmen verplicht. Er wordt van hen dus al vroeg verwacht dat ze participeren in de maatschappij. Maar tot nu toe was er geen nieuwsprogramma voor deze doelgroep.

“Specifiek voor deze groep is het belangrijk om thema’s als corruptie, ongelijkheid of de gevolgen van economische krimp op een begrijpelijke manier te behandelen en hen erbij te betrekken. We zijn ontzettend blij en trots dat het gelukt is om dit programma te ontwikkelen,” zegt Ruth Kronenburg van Free Press Unlimited. “Niet alleen voor Braziliaanse jongeren is dit goed nieuws, maar in Nederland en de rest van de wereld staan we ook te popelen om meer te horen van de jeugd uit Brazilië, over wat hen bezighoudt.”

Reporter Rá Teen Bum is de Braziliaanse editie van WADADA News for Kids, het wereldwijde nieuwsprogramma voor kinderen en jongeren van Free Press Unlimited. WADADA News for Kids geeft kinderen de kans zich te ontwikkelen tot kritische denkers die volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. De individuele jeugdjournaals uit onder andere Zuid-Afrika, Indonesië, Nepal en Peru werken samen in een netwerk en wisselen items uit, zodat de kinderen niet alleen meer te weten komen over hun eigen omgeving maar ook leren over de levens van hun leeftijdgenoten in de rest van de wereld.

TV Cultura zendt het programma wekelijks landelijk uit en het is te zien op vier grote regionale zenders, zodat niet alleen de jongeren in de steden maar ook in de rurale gebieden de uitzendingen kunnen volgen en op een gezamenlijk platform van zich kunnen laten horen. Het Braziliaanse jeugdjournaal is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Bron: Free Press Unlimited/Broadcast Magazine

Bericht delen