Dinsdag 16 januari 2018

Brava neemt het Vlaamse Cultuur 7 over

De Vlaamse televisiezender Cultuur 7, die zich sinds 2006 richt op klassieke concerten, opera’s en andere cultuurvormen, gaat op 1 december over in Brava. Deze cultuurzender, onderdeel van het Canadese entertainmentbedrijf Stingray Digital, heeft zich de afgelopen jaren succesvol gemanifesteerd in Nederland en diverse andere Europese en Afrikaanse landen.

Brava is een cultuurzender voor opera, ballet en klassieke muziek. Sinds de eerste uitzending op 1 juli 2009 is de zender in korte tijd toegankelijk geworden voor een breed televisiepubliek van muziekliefhebbers. Brava brengt nu een editie op de markt die zich specifiek richt op Nederland en Vlaanderen, met veel aandacht voor het rijke klassieke muziekleven in de Lage Landen.

Volgens Rob Overman, creatief directeur van Stingray Europa, zorgt de overname van Cultuur 7 door Brava ervoor dat belangrijk Vlaams cultureel erfgoed behouden blijft. “Oprichter Gabriël Fehervari heeft de afgelopen jaren een belangrijk podium ontwikkeld voor de Vlaamse klassieke muziek, vergelijkbaar met wat wij hebben gedaan met de Nederlandse tak van Brava”, aldus Overman. “Al deze producties blijven niet alleen behouden voor de kijkers in Vlaanderen en Brussel, maar komen dankzij onze internationale zender Brava HD nu ook beschikbaar voor muziekliefhebbers in andere Europese landen. Dat betekent een forse uitbreiding van de mogelijkheden om de hoogwaardige Vlaamse klassieke muziek verder onder de aandacht te brengen.”

Het is de bedoeling dat binnen een halfjaar dertig procent van de programma’s van Brava uit Vlaanderen afkomstig is. Om dit te bewerkstelligen wordt samengewerkt met diverse partners uit het Vlaamse klassieke muziekleven, naar voorbeeld van de samenwerkingen die in Nederland al zijn aangegaan. Om te beginnen neemt Brava de bestaande samenwerkingsverbanden van Cultuur 7 over. Het gaat daarbij om ensembles en organisaties als Brussels Philharmonic, Davidsfonds, deFilharmonie, deBuren, het Symfonieorkest Vlaanderen, de Muntopera en Cultuurnet Vlaanderen. In Nederland werkt Brava al samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouw, het IVC, de Organisatie Oude Muziek, het Liszt Concours en het Grachtenfestival Amsterdam.

Brava zal in België te zien zijn op Telenet kanaal 50 (Vlaanderen) en kanaal 135 (Brussel) en op Proximus kanaal 110 (Music & Culture pakket). In Nederland maakt Brava deel uit van de pakketten van alle grote televisieproviders, zoals Ziggo en KPN Interactieve TV.

Bron: Brava/Broadcast Magazine

Bericht delen