Dinsdag 16 januari 2018

Brandpunt mag misstanden adoptie Ethiopië uitzenden

Brandpunt heeft vanochtend het kort geding gewonnen over de uitzending van aanstaande zondag. Daarin brengt het KRO-programma een reportage over de misstanden rondom adopties uit Ethiopië. De aanklagende partij wenste vergaande aanpassingen in de uitzending.

De rechter besliste dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat de privacy van de eisers zou worden geschonden. Het belang van de vrije meningsuiting van de KRO prevaleert en alle vorderingen zijn afgewezen, meldt de omroep. De rechtzaak diende vanochtend voor de rechtbank in Amsterdam.

Brandpunt laat in de reportage zien dat er nog steeds heel veel mis is rondom adopties uit Ethiopië: gesjoemel met geboortebewijzen, vervalsen van afstandsverklaringen en misleiden van biologische ouders. In deze uitzending is de reconstructie te zien van het verhaal van Betty, een Ethiopisch meisje van twaalf jaar. In de kerstvakantie is Betty voor eerst sinds de adoptie terug naar Ethiopië gegaan, op zoek naar haar dood gewaande ouders. Verslaggever Aart Zeeman reist mee en stuit naast het verhaal van Betty op andere schokkende zaken.

Het programma heeft de hand weten te leggen op een onderzoek van Wereldkinderen uit 2009 naar de achtergrondinformatie van adoptiekinderen uit Ethiopië. De uitslag van dit onderzoek heeft er in 2009 toe geleid dat er geen nieuwe adoptieverzoeken meer in behandeling zijn genomen en dat de procedure voor nieuwe bemiddelingen uit Ethiopië is aangescherpt, aldus Wereldkinderen.

Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine

Bericht delen