Bonden willen 5 procent meer loon bij NPO, werkgevers bieden 1,5 procent
maandag 2 september 2019

Bonden willen 5 procent meer loon bij NPO, werkgevers bieden 1,5 procent

Werknemers bij regionale en landelijke publieke omroepen dienen er dit jaar 5 procent op vooruit te gaan. De helft om de gestegen prijzen te compenseren en de andere helft om de kabinetsbelofte in te lossen dat iedereen er op vooruit dient te gaan. Dat hebben de vakbonden NVJ, FNV en CNV geëist bij de werkgevers. Die bieden op hun beurt 1,5 procent. Meer is er niet gezien de bezuinigingen (gerealiseerd en dreigend) op de NPO.

Maandag praten de partijen over hun beider uitgangspunten. Wat de bonden betreft gaan de verbeterde afspraken ook gelden voor freelancers. Verder moeten mensen die werken bij een buitenproducent voortaan minimaal betaald krijgen volgens de omroep-cao om te voorkomen dat er op loonkosten wordt geconcurreerd.

Cao-onderhandelaar Wais Shirbaz van de NVJ: “Wij zien de financiële problemen bij de NPO maar vinden niet dat het personeel daarvoor moet opdraaien. De rijksoverheid heeft nu geld genoeg om een salarisverhoging voor de medewerkers van de NPO te betalen. Ook roept diezelfde rijksoverheid in de persoon van Mark Rutte de bonden op om vooral een salarisverhoging uit te onderhandelen. Verder levert de NPO een prima prestatie. Dankzij de medewerkers. Als we nu niet om meer loon kunnen en mogen vragen, wanneer dan wel?”

De werkgevers stellen daar tegenover dat de onzekerheid over de inkomsten van de NPO het onmogelijk maakt nu meer te bieden dan 1,5 procent extra. Het liefste maken de werkgevers afspraken voor twee jaar, dus twee keer 1,5 procent. In dat geval vragen de bonden twee keer 5 procent.

Bron: Villamedia/BM

Bericht delen