Woensdag 17 januari 2018

Bolt en Follender leken op CIA-agenten

“We zijn door de ELN ontvoerd omdat de guerrillabeweging dacht dat we CIA-agenten waren”. Dat vertelde Spoorloos-presentator Derk Bolt tijdens een persconferentie in de Colombiaanse plaats Cúcuta.

Samen met zijn cameraman Eugenio Follender werd de journalist afgelopen week in de Colombiaanse jungle vastgehouden door guerrillastrijders van de ELN.

Omdat ze camera’s, een drone en gps-instrumenten in hun auto hadden en een blanke huidskleur hebben, dachten de strijders dat ze met Amerikaanse geheim agenten te doen hadden, zei Bolt. Hij begon zijn verklaring met een dankwoord aan iedereen die aan de vrijlating van de twee hebben bijgedragen.

Bolt en Follender zijn “erg bang” geweest en hadden grote twijfels of ze het er levend van af zouden brengen. Ze zijn met hun ontvoerders voortdurend op de vlucht geweest voor het Colombiaanse leger dat naar hen op zoek was. Een van hun meest angstige moment was toen ze probeerden te ontkomen aan een militaire helikopter.

Er waren dagen dat de journalisten gedwongen werden om tien “en soms wel achttien” uur door het oerwoud te lopen. “Op gympies”, voegde Bolt eraan toe. Ook Follender bevestigde dat het angstige dagen waren. “Alles was onbekend, en er waren zo veel wapens om ons heen.”

ELN meldt nooit journalisten te hebben opgepakt “voor economisch gewin”, dus om losgeld te kunnen vragen. KRO-NCRV, die het programma Spoorloos uitzendt, bevestigt geen geld voor de vrijlating te hebben betaald.

Bron: NOS/BM

Bericht delen