Article header image

Boete Heel Holland Bakt verlaagd

De boete die het Commissariaat voor de Media Omroep MAX oplegde voor Heel Holland Bakt wordt verlaagd van 162.000 naar 145.800 euro. Het Commissariaat verlaagt de boeten omdat MAX maatregelen heeft getroffen om voor de resterende duur van de licentieovereenkomst toekomstige overtredingen van het dienstbaarheidsverbod te voorkomen.

 

MAX kreeg de boete vorig jaar omdat de omroep Albert Heijn en Bol.com in staat stelde geld te verdienen aan producten van het populaire tv-programma. De omroep heeft zich nu ingespannen om zogenoemde aanhakende reclame te voorkomen.

Het dienstbaarheidsverbod houdt in dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden. Ahold greep het tweede seizoen van het programma aan om een Heel Holland Bakt-productlijn op de markt te brengen. “Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma”, oordeelde het commissariaat. Omroep MAX heeft de rechten op de merchandise uit handen gegeven aan de commerciële tak van de BBC, de bedenker van de bakwedstrijd. Ook het logo van het programma werd aan de Britse omroep overgedragen. Ahold sloot vervolgens een overeenkomst af met de Britten en kreeg daarmee de rechten in handen.

Omroep MAX-directeur Jan Slagter laat vandaag weten dat hij de boete gaat aanvechten bij de rechter.

Bron: CvdM/Broadcast Magazine

Bericht delen