Boeren demonstreren bij Omroep Gelderland
vrijdag 24 december 2021

Boeren demonstreren bij Omroep Gelderland

Boeren hebben donderdag met tientallen trekkers bij het gebouw van Omroep Gelderland in Arnhem gedemonstreerd. Omroep Gelderland wil weten hoeveel dieren op hun boerderijen worden gehouden en probeert die informatie te krijgen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Maar de boeren willen niet dat de gegevens openbaar worden gemaakt.

De boeren zijn al langer ongerust over dit verzoek, omdat ze bang zijn dat daardoor actievoerders makkelijk bij hun huis kunnen komen. Ze willen dat Omroep Gelderland stopt met het achterhalen van de gegevens.

“In sommige gevallen is het beter dat niet iedereen alles weet”, zegt een van de demonstranten. “Daar heb je een overheid voor, die dat allemaal netjes beheert en beschermt. Laat men in Nederland alle sectoren onderzoeken en niet alleen de landbouw.”

Hoofdredacteur Sandrina Hadderingh snapt dat de boeren het gevoel hebben dat ze onder een vergrootglas liggen. “We doen verslag en onderzoek. We halen alle perspectieven op, dat is waar wij voor staan”, zegt ze. “Soms kan het zijn dat een verhaal de boer niet zo goed uitkomt, maar die verhalen maken we ook over het milieu of als er een fabriek onderzocht moet worden.”

“Het is niet zo dat we nu specifiek de boer te grazen gaan nemen”, vervolgt Hadderingh. “We zoeken naar goede verhalen en die brengen wij zorgvuldig met hoor en wederhoor.” Hadderingh en directeur Guus van Kleef zijn in gesprek gegaan met de boeren. Ze zeggen dat ze geen privéadressen zullen publiceren. De demonstratie duurde een paar uur en werd rond 14.00 uur beëindigd.

Bron: NOS/BM
Foto: Omroep Gelderland

Bericht delen