Boek over moord op IKON-journalisten ‘moet strafrechtelijk onderzoek versnellen’
In El Salvador is het boek De hinderlaag; moord en herinnering aan vier Nederlandse journalisten in El Salvador gepresenteerd. Het boek gaat over de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador. De uitgevers, twee lokale organisaties die zich inzetten voor vervolging van oorlogsmisdadigers, proberen met het boek de druk op het strafrechtelijk onderzoek op te voeren. Het onderzoek loopt gevaar door een nieuwe amnestiewet die een politieke commissie landelijk probeert in te voeren.
Het boek staat 37 jaar na de moord op Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag stil bij het leven van de vermoorde journalisten en de heropening van de zaak. Dat laatste gebeurde een jaar geleden en nog steeds is er niemand voor de rechter verschenen. Journalist Jan Schmeitz was bij de boekpresentatie aanwezig en vertelt dat met het boek wordt geprobeerd om de druk op de politiek op te voeren, zodat de zaak meer prioriteit krijgt.
Vorig jaar ontdekte Zembla de verblijfplaats van de Salvadoraanse kolonel Mario Reyes Mena die verantwoordelijk is voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten. Door een amnestiewet konden tot drie jaar geleden verdachten van oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog niet worden vervolgd.
Sinds de amnestiewet is komen te vervallen is er in 2018 een ad-hoc commissie gevormd door vijf congresleden. Volgens journalist Jan Schmeitz zijn vier van de vijf commissieleden zelf betrokken geweest bij oorlogsmisdaden. Het gaat om drie kolonels en één guerilla commandant, hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven om vier Amerikaanse adviseurs te vermoorden.
De commissie probeert de nieuwe ‘wet van nationale verzoening’ goed te laten keuren. Deze nieuwe wet zou opnieuw straffeloosheid betekenen voor oorlogsmisdadigers. Schmeitz denkt niet dat de wet er doorheen komt: “Er is veel internationale weerstand, daarnaast is niemand van de leden van de commissie van een mensenrechtenorganisatie en de nabestaanden zijn er ook niet bij betrokken.”
Bron: Zembla/BM