Bob Zimmerman wint eerste Buma Oeuvre Award Music in Media
donderdag 6 april 2023

Bob Zimmerman wint eerste Buma Oeuvre Award Music in Media

De jaarlijkse Buma Oeuvre Award Multimedia heeft een nieuwe naam. Ondergebracht binnen de Buma Music in Media Awards heet de onderscheiding nu Buma Oeuvre Award Music in Media.

De eerste winnaar is Bob Zimmerman, die zijn prijs onder meer ontvangt voor zijn werk voor producties als De Avonden, Süskind en De Nieuwe Wildernis. Hij krijgt de prijs tijdens de uitreiking van de Buma Music in Media Awards overhandigd, op 19 april in het Tropenmuseum (KIT) in Amsterdam.

Componist en arrangeur Bob Zimmerman (Amsterdam, 1948) geldt als een icoon in de Nederlandse muziekwereld. Zijn eerste composities schreef hij op zevenjarige leeftijd al en na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag maakte hij al snel naam als componist voor theater en later film. Hoewel de LP met door hem gecomponeerde muziek van de film An Bloem in 1984 al met een Edison werd bekroond, geldt zijn grote doorbraak als filmcomponist het werk voor de film De Avonden van Rudolf van den Berg uit 1989.

Zijn scores ondersteunen tal van films, zoals For My Baby (1997), Snapshots (2002), Tirza (2010) en Süskind (2012). Ook componeerde Zimmerman de muziek bij de documentaire Staal & Lavendel over Cornelis Verolme (2007) en bij natuurfilms De Nieuwe Wildernis (2013) en Holland: Natuur in de Delta (2015). Recent begeleidde hij als creatief leider zestien componisten bij het maken van een nieuwe score voor de stomme filmklassieker The Phantom Carriage (1921).

“Vanuit onze achterban horen we unaniem dat Bob een mentor is voor velen. Vrijwel iedereen die met hem heeft gewerkt of hem kent draagt hem een warm hart toe. Componisten die met hem hebben samengewerkt, geven aan ongelooflijk veel van hem geleerd te hebben”, aldus Maartje Glas, General Manager Buma Music in Motion. “Bob Zimmerman is al jaren onderdeel van de jury van de Buma Music in Media Awards, is ontzettend goed in zijn vak, werkt heel hard, snel en goed en het is prettig om met hem samen te werken. Daarnaast is het een heel mooi mens. Het is daarom niet meer dan verdiend dat hij deze Buma Oeuvre Award Music in Media toegekend krijgt.”

Naast zijn werk voor diverse projecten in de media, is Zimmerman een van de arrangeurs van het Metropole Orkest. Ook werkte hij met regelmaat voor het Koninklijk Huis, met als meest bekende werk zijn arrangement van Astor Piazzolla’s tango Adiós Nonino. Uitgevoerd door bandoneonspeler Carel Kraayenhof ontlokte dit arrangement tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta de inmiddels iconische ’traan van Máxima’.

Bron: Buma Cultuur/BM
Foto: Loek Buter/Buma Cultuur

Bericht delen