BNNVARA brengt eerbetoon aan Sonja Barend
zaterdag 29 februari 2020

BNNVARA brengt eerbetoon aan Sonja Barend

Op zaterdag 29 februari – schrikkeldag – viert BNNVARA de verjaardag van tv-icoon Sonja Barend. De Koningin van de Talkshow wordt die dag 80 jaar. Sonja durfde in haar talkshows alles te vragen: ze was kritisch, taboedoorbrekend en had een mening. Als programmamaker is Sonja een belangrijke inspiratiebron geweest: veel van de huidige makers en presentatoren zijn schatplichtig aan haar.

In de nacht van 29 februari op 1 maart brengt BNNVARA een ode aan Sonja met de documentaire De Nacht van Sonja, gemaakt door programmamaker Hetty Nietsch. Hierin vertellen collega-presentatoren Eva Jinek, Fidan Ekiz, Sophie Hilbrand, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Jeroen Pauw, Astrid Joosten, Ivo Niehe, Cornald Maas, Coen Verbraak, Sybrand Niessen en Paul Witteman een uur lang over wat Sonja voor hen en voor de Nederlandse televisie heeft betekend. De Nacht van Sonja is op 29 februari vanaf 00.05 uur te zien op NPO 1.

Na de documentaire zijn drie spraakmakende uitzendingen uit Sonja’s rijke oeuvre te zien: om 01.15 uur een aflevering van Sonja op zondag (op bezoek in een Brabantse parenclub, mei 1990), om 02.00 uur een uitzending van Barend & Witteman (na de moord op Pim Fortuyn, op 6 mei 2002), en om 02.30 uur een aflevering van Sonja op vrijdag (gesprekken over verliefdheid, smartlappen en werkloosheid, uit 1983).

Sonja Barend (Amsterdam, 29 februari 1940) maakte ontelbare programma’s voor de VARA. Twintig jaar lang was de legendarische eindredacteur Ellen Blazer haar steun en toeverlaat. Aan het einde van Sonja’s praatprogramma’s klonk steevast de slotzin: ‘Voor straks: lekker slapen, en morgen gezond weer op.’

Naar haar is de Sonja Barend Award vernoemd, de jaarlijkse prijs van de VARAgids voor het beste tv-interview. In de komende VARAgids staat een uitgebreid interview met Sonja over haar leven en werk.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen