Bioscopen en filmtheaters trekken zich terug uit sneltest pilot
vrijdag 12 maart 2021

Bioscopen en filmtheaters trekken zich terug uit sneltest pilot

De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters (NVBF) trekt zich naar aanleiding van een stroom van ontstelde reacties van haar leden terug uit de voorgestelde sneltest pilot.

Sneltesten in de bioscoop zijn praktisch en economisch onhaalbaar én hebben daarnaast geen toegevoegde waarde voor de al volkomen veilig ingerichte bioscopen. De betaalde testen zouden ook nog eens de nekslag kunnen betekenen voor de bioscoopbranche die al een jaar in zwaar weer verkeert.

Vorige week werd een sneltestpilot voorgesteld door de ministeries van OCW en VWS aan onder meer de NVBF. De bioscopen wilden graag helpen om de samenleving weer eerder open te krijgen. Minister de Jonge stelt hier nu over dat “het geen onlogische gedachte is dat je over een tijd een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken.”

De sneltest pilot zou een test moeten zijn voor het nieuwe wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19’ waarin bioscopen en filmtheaters onder de festival- en evenementennoemer worden geschaard en alleen toegankelijk zijn met een (betaald) testbewijs.

Directeur Gulian Nolthenius van de NVBF: “De bioscopen en filmtheaters willen graag meedenken over oplossingen voor eerdere versoepelingen, maar er heerst veel ongerustheid over dit voorstel. Het testen als voorwaarde voor bezoek is niet geschikt voor bioscoopbezoek en het betaald testen al helemaal niet.”

“Bioscoopbezoek is bij uitstek een laagdrempelig uitje dat in de meeste gevallen kort van tevoren wordt gepland en daarmee valt onder de noemer horeca en detailhandel. Een sneltest zal een enorme drempel opwerpen voor de toegankelijkheid en spontaan bezoek van een bioscoop of filmtheater. Daarnaast zal, als de bezoeker de kosten van de test zelf moet dragen, de prijs van een bioscoopticket met 30 tot 50% stijgen. Dat is een disproportionele stijging.”

“De bioscoop als voordelig uitje voor alle bevolkingsgroepen verdwijnt hiermee volledig. Een dergelijke toegankelijkheidsdrempel en het kostenverhogend vooruitzicht zal de definitieve nekslag betekenen voor de bioscoopbranche die al een jaar in een zwaar verlieslatende situatie verkeert.”

Bron: NVBF/BM

Bericht delen