Bioscopen draaien beste dag sinds begin coronacrisis
dinsdag 7 juni 2022

Bioscopen draaien beste dag sinds begin coronacrisis

Bioscopen en filmtheaters hebben op eerste pinksterdag een recordaantal bezoekers getrokken. In totaal brachten 189.263 mensen een bezoek aan een bioscoop of filmtheater, het hoogste aantal sinds de start van de coronapandemie eind februari 2020.

“Duidelijk is dat de bezoekers in grote aantallen de weg terug hebben gevonden naar de bioscopen en filmtheaters en uitgestelde blockbusters als Top Gun: Maverick en Jurrasic World: Dominion“, meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Andere films in de top-5 waren de tekenfilm Bad Guys, Marvel-film Doctor Strange in the Multiverse of Madness en de Nederlandse romcom Marokkaanse Bruiloft.

Hard geraakt
De sector werd de afgelopen twee jaar hard geraakt door de pandemie. In totaal waren bioscopen 39 weken dicht door de lockdowns. In de periode dat bezoekers wel welkom waren, konden er door de verplichte afstandsmaatregelen veel minder stoelen worden gebruikt, vielen inkomsten uit horeca weg en moesten voorstellingen worden geschrapt door de avondklok.

De bezoekersaantallen kelderden daardoor van 38 miljoen in 2019 naar nog geen 17 miljoen in 2020 en zelfs 14 miljoen in 2021. Gingen Nederlanders eerst nog gemiddeld 2,2 keer per jaar naar de bios, vorig jaar was dat slechts 0,8 keer.

Dit jaar krabbelt de sector weer op: in totaal zijn er sinds de heropening in februari al 9,4 miljoen bezoekers langs geweest.

Bron: NVBF/NOS/BM

Bericht delen