Bioscoopzalen straks nog maar voor een kwart gevuld
donderdag 23 april 2020

Bioscoopzalen straks nog maar voor een kwart gevuld

Bioscopen laten gemiddeld 70 tot 75 procent minder bezoekers in een zaal toe als ze na 20 mei weer open mogen. Dat staat in het ‘conceptprotocol anderhalve meter’ dat bioscopen en filmhuizen bij de overheid hebben ingediend als gevolg van de coronacrisis, zo laat de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters aan BNR weten.

Bij grote zalen zoals in het Amsterdamse Tuschinski, met 735 stoelen, gaat een maximum gelden van 100 mensen. Overigens is het nog niet zover, want voorlopig blijven de bioscopen nog dicht, nu het kabinet de corona-maatregelen heeft verlengd tot 20 mei. “Een enorme teleurstelling”, zegt Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

Niettemin hopen de bioscopen en filmhuizen vurig dat na 20 mei de filmzalen weer open mogen. En dan wel volgens het anderhalve meter-protocol, zoals de NVBF dat nu heeft ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Behalve een maximum aan het aantal bezoekers mogen bioscoopbezoekers pas kort voor aanvang van de film de bioscoop binnen en moeten ze na afloop ook meteen weer weg. Een drankje in de foyer is er dus niet meer bij. Films zullen ook niet meer tegelijk geprogrammeerd worden, om te voorkomen dat bezoekers uit verschillende zalen elkaar tegenkomen. Ook wordt er meer schoongemaakt nadat de zaal leeg is, zoals het ontsmetten van onder meer alle deurklinken.

Afgaand op vorig jaar, toen bioscopen en filmhuizen een bijzonder goed jaar draaiden met 38 miljoen bezoekers en een jaaromzet van bijna 348 miljoen euro, is er sinds het sluiten van de filmzalen gemiddeld al ruim 30 miljoen euro minder omzet gemaakt. Dat is exclusief de catering van popcorn en drankjes.

De Nederlandse bioscopen en filmhuizen hebben de overheidssteun hard nodig, ook na 28 april, zo benadrukt Nolthenius van de NVBF. Of het bios-protocol betekent dat ook het bioscoopkaartje duurder wordt weet Nolthenius nog niet. “Belangrijkste is dat we, ook al is het met een protocol, weer open kunnen en mensen weer even de afleiding van een film kijken in de bioscoop kunnen krijgen.”

Bron: BNR/BM

Bericht delen